Αλλάζοντας τον αρνητικό τρόπο σκέψης – Από την Στελίνα Αντουλινάκη
Τα συναισθήματα, είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής του ατόμου που επηρεάζει τη συμπεριφορά του. Μπορεί να είναι θετικά ή αρνητικά. Πολλοί νομίζουν ότι μόνο τα θετικά συναισθήματα πρέπει να υπάρχουν στη ζωή μας, ωστόσο και τα αρνητικά είναι φυσιολογικά ως ένα βαθμό για την ανθρώπινη υπόσταση. Όταν όμως αυτά είναι δυσανάλογα με το ερέθισμα που τα προκαλεί και επιμένουν στο χρόνο, επηρεάζουν τη λειτουργικότητά του ανθρώπου και τον καθιστούν αδύναμο. Ενδεχομένως ο ίδιος να μην μπορεί να τα διαχειριστεί σωστά, ενώ σε άλλες περιπτώσεις να μην τα αναγνωρίζει ή ακόμη και να τα αρνείται.
Αν νιώθεις φόβο, άγχος, ανησυχία, απελπησία, ζήλεια, θυμό και άλλα αρνητικά συναισθήματα που κάνουν τη ζωή σου δυσλειτουργική, παρακάτω θα βρεις κάποιες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να αλλάξεις τρόπο σκέψης και να διαχειριστείς καλύτερα τη συναισθηματική κατάσταση που βιώνεις.
- Αναγνώρισε και παρατήρησέ τα συναισθήματά σου. Ρώτησε τον εαυτό σου: «Τι προκάλεσε το συγκεκριμένο συναίσθημα;», «Ποια σκέψη με έκανε να νιώσω έτσι;» Βρες δηλαδή τη ρίζα του προβλήματος, ανακάλυψε την αιτία. Μήπως οι καταστροφικές σου σκέψεις δημιουργούν αυτή την κατάσταση; Μήπως δεν σε ευχαριστεί η σχέση σου; Μήπως δεν είσαι ικανοποιημένος/η με αυτό που σπουδάζεις ή με τη δουλειά σου; Μήπως νευριάζεις με το παραμικρό; Μήπως ζηλεύεις και συγκρίνεις τους άλλους που έχουν κάτι παραπάνω από εσένα;
- Κατάγραψε τα δυσφορικά συναισθήματά. Πάρε μολύβι και χαρτί και γράψε αυτό που αισθάνεσαι. Κράτησε ημερολόγιο αν είναι εφικτό σε καθημερινή βάση. Έτσι, θα αρχίσεις να συνειδητοποιείς αυτό που νιώθεις. Θα έχεις την ευκαιρία με την πάροδο του χρόνου να ξαναδιαβάσεις αυτά που γράφεις και να αξιολογήσεις την εξέλιξή σου.
- Αντικατάστησε την αρνητική σου σκέψη με μια πιο αισιόδοξη, πιο λειτουργική. Όπως ακριβώς συνηθίζεις να σκέφτεσαι αρνητικά, έτσι ακριβώς μπορείς και να συνηθίσεις να σκέφτεσαι θετικά. Θα δεις πως μπορούν να συμβούν πράγματα που ούτε εσύ ο ίδιος δεν είχες ποτέ φανταστεί. Τα πάντα είναι θέμα συνήθειας.
- Συζήτησε για τις ανησυχίες σου. Επικοινώνησε με τους γύρω σου, με ανθρώπους που εμπιστεύεσαι, που ξέρεις ότι θα σε ακούσουν. Μην έχεις τύψεις και μη φοβάσαι ότι θα αντιδράσουν αν τους μιλήσεις για τα συναισθήματά σου. Με αυτό τον τρόπο θα νιώσεις ανακούφιση και θα αποφορτιστείς.
- Μην αναλύεις τα πάντα και μην κατηγορείς τον εαυτό σου για το λόγο που αισθάνεσαι έτσι. Μη μεγενθύνεις την κατάσταση σου. Αρκεί να αποδεχτείς όσα νιώθεις. Πάρε το χρόνο σου. Θα δεις πως όλα θα περάσουν αρκεί να μην τα αφήσεις να διαιωνιστούν.
- Ασχολήσου με δραστηριότητες που σε ευχαριστούν (μαγειρική, ζωγραφική, διάβασμα, προσευχή, μουσική, ενασχόληση με τον κήπο, παιχνίδια με το κατοικίδιό σου) και ξεκίνα να αθλείσαι (το περπάτημα είναι η καλύτερη και πιο εύκολη άσκηση).
Καθημερινά κάνεις 60 με 70 χιλιάδες σκέψεις, οι περισσότερες από τις οποίες είναι οι ίδιες με αυτές που έκανες την προηγούμενη μέρα. Αν στην περίπτωσή σου, είναι το ίδιο αρνητικές ίσως είναι μια ένδειξη πως κάτι χρειάζεται να αλλάξεις. Να σου υπενθυμίσω πως από εσένα και μόνο εξαρτάται το να έχεις μια ήρεμη και με θετικά συναισθήματα ζωή. Προσπαθησέ το !
Εύχομαι από σήμερα κιόλας να ξεκινήσεις το ταξίδι για την αλλαγή που θέλεις να δεις..
Να είσαι καλά!
Αντουλινάκη Στελίνα, Ψυχολόγος
M.Sc. Παιδοψυχολογία
Εξειδίκευση στη Σχολική Ψυχολογία
* Facebook: Στελίνα Αντουλινάκη – Ψυχολόγος