Κρίση πανικού, αυτή η μάστιγα
Από την Τόλια Άννα-Μαρία, Κοινωνική Λειτουργό & Εθελόντρια milamou.gr
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι προσβάλλονται καθημερινά από τις κρίσεις πανικού. Θα έλεγε κανείς πως πρόκειται για επιδημιολογικό φαινόμενο. Τι είναι όμως οι κρίσεις πανικού;
Η κρίση πανικού είναι ένα έντονο αίσθημα φόβου και άγχους. Να θυμάστε πως μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε και οπουδήποτε. Πολλές φορές μάλιστα και χωρίς να υπάρχει κάποια προφανή αιτία. Η διάρκειά της είναι 5’-30’.
Τα συμπτώματα που τη συνοδεύουν είναι:
- αίσθημα παλμών
- εφίδρωση
- τρόμος
- αίσθημα πνιγμονής
- ναυτία
- αίσθημα ζάλης
- αποπραγματοποίηση
- φόβος απώλειας ελέγχου
- φόβος θανάτου
Η καλύτερη απάντηση στην ερώτηση τι μπορούμε να κάνουμε τη στιγμή που βιώνουμε μία κρίση πανικού είναι απολύτως τίποτα. Είναι ανώφελο να προσπαθήσουμε να τη πολεμήσουμε, διότι αυτή μας η προσπάθεια θα πυροδοτήσει μία νέα έκρηξη συμπτωμάτων. Πρέπει να την αναγνωρίσουμε και να αποδεχθούμε αυτό ακριβώς που συμβαίνει τη δεδομένη στιγμή. Μπορείτε ωστόσο να βοηθηθείτε από τα παρακάτω:
- Mιλήστε σε κάποιον
Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας θα σας καθοδηγήσει να ελέγξετε τις κρίσεις πανικού και στη συνέχεια να απαλλαγείτε από αυτές.
- Aπόσπαση προσοχής
Τη στιγμή που η κρίση πανικού εμφανίζεται μπορείτε να εστιάσετε τη προσοχή σας κάπου αλλού, ή απλώς να συνεχίσετε να κάνετε ότι ακριβώς κάνατε και πριν την έναρξη της κρίσης. Αυτό θα βοηθήσει τον εγκέφαλό σας να εστιάσει κάπου αλλού και έτσι η κρίση πανικού θα υποχωρήσει.
- Eλεγχος αναπνοής
Πρόκειται για τον κανόνα 5-2-5. Σύμφωνα με αυτόν εισπνέουμε σε 5 τόνους, κρατάμε την αναπνοή μας για 2 τόνους και εκπνέουμε ξανά σε 5 τόνους. Η συγκεκριμένη τακτική βοηθάει στην αίσθηση ελέγχου.
Τέλος, να θυμάστε πως η κρίση πανικού δε μπορεί να μας βλάψει. Πρόκειται για μία τρομακτική κατάσταση, όμως δεν είναι καθόλου απειλητική για τη ζωή μας!
Τόλια Άννα-Μαρία, Κοινωνική Λειτουργός