fbpx

Τι είναι και σε τι μας βοηθά το journaling;

 

Μέσα σε μια ασταθή και αβέβαιη πραγματικότητα, μέσα σε μια περίοδο βαθιάς θλίψης, οργής και φόβου, ένας τρόπος που θα μπορούσε να μας βοηθήσει να φροντίσουμε την ψυχική μας υγεία είναι μέσω της αναγνώρισης και της έκφρασης των σκέψεων και των συναισθημάτων μας, αντιμετωπίζοντας τον εαυτό μας με σεβασμό, συμπόνια και αγάπη.

Από την Ανθή Ανδροβιτσανέα, Εθελόντρια Ψυχολόγο milamou.gr

 

Τι είναι το journaling;

Η λέξη “journaling” προέρχεται από τη λέξη “journal”, η οποία σημαίνει ημερολόγιο ή αρχείο καταγραφής συμβάντων. Στα αγγλικά, η λέξη journaling αναφέρεται στην πρακτική της καταγραφής των σκέψεων, των συναισθημάτων και των εμπειριών μας. Το journaling είναι ένας τρόπος έκφρασης. Είναι ένας τρόπος για να εμβαθύνουμε στις σκέψεις, τα συναισθήματα, τα τραύματα και τα γεγονότα που μας απασχολούν κατά τη διάρκεια της καθημερινότητας. Αποτελεί έναν δημιουργικό τρόπο να εστιάζουμε και να διερευνούμε τις σημαντικές στιγμές της ζωής μας. Με άλλα λόγια, είναι ένας τρόπος που μας βοηθά να επεξεργαστούμε και να κατανοήσουμε τα μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς μας, με σκοπό τελικά να αλλάξουμε όλα όσα δεν είναι πλέον λειτουργικά για εμάς.

 

Σε τι μας βοηθά;

Το journaling είναι μια δραστηριότητα που αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους για να κάνεις την προσωπική σου ενδοσκόπηση, να αποκτήσεις ένα βαθύτερο επίπεδο αυτογνωσία, να βελτιώσεις την ψυχική σου υγεία και να αναπτύξεις ευρύτερα τη δημιουργικότητά σου.

Ειδικότερα, ορισμένα από τα οφέλη του journaling είναι:

  1. Αυξάνει την αυτοεπίγνωση: Το journaling μπορεί να σε βοηθήσει να ανακαλύψεις τα συναισθήματα και τις σκέψεις που είναι καλά καλυμμένες και κρυμμένες μέσα σου.
  1. Βοηθά στην αντιμετώπιση του άγχους: Το να γράφεις τις σκέψεις σου μπορεί να σε βοηθήσει να κατανοήσεις και να απαλλαγείς από τις αρνητικές σκέψεις και ανασφάλειες που προκαλούν άγχος.
  1. Αποτελεί τεχνική επίλυσης προβλημάτων: Η έκφραση και καταγραφή των σκέψεων και ιδεών μας όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι/ες με ένα πρόβλημα συμβάλλει στην εύρεση εναλλακτικών επιλογών και λύσεων.
  2. Ενισχύει τη θετικότητα και την ευγνωμοσύνη για την ζωή: Μας μαθαίνει να ζούμε στο τώρα και να αναγνωρίζουμε όλα όσα μας προκαλούν χαρά και γαλήνη.

 

Το journaling στην πράξη

Η ιδέα του journaling, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, στηρίζεται στην απλή πρακτική της καταγραφής ενός, κατά κάποιο τρόπο, ημερολογίου, όπως κάναμε ως παιδιά.

Αρχικά, επίλεξε ένα μέσο γραφής. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα παραδοσιακό ημερολόγιο, ένα απλό τετράδιο, έναν υπολογιστή ή μια εφαρμογή του κινητού σου για να καταγράψεις τις σκέψεις σου και όσα σε απασχολούν. Επίλεξε το μέσο που σου αρέσει περισσότερο και ταιριάζει στις ανάγκες σου. Έπειτα, καθόρισε μια συγκεκριμένη ώρα και μέρα για το journaling. Αναλόγως με το τι θέλεις να εξερευνήσεις στον εαυτό σου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις διάφορους τρόπους:

  1. Γράψε για τους στόχους σου: Ποιοι είναι οι στόχοι σου στη ζωή; Ποιες είναι οι μικρές ή μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζεις για να τους επιτύχεις;
  2. Γράψε για τις ευχάριστες στιγμές της ημέρας ή γενικότερα της ζωής σου: Για ποια πράγματα είσαι ευγνώμων σήμερα; Ποια είναι τα θετικά στοιχεία που σε περιβάλλουν και σε κάνουν να νιώθεις γεμάτος/η και ευτυχισμένος/η;
  3. Γράψε για τις ανασφάλειες σου: Ποιες είναι οι ανασφάλειες ή οι φόβοι σου και πώς επηρεάζουν τη ζωή σου; Ποιες είναι οι ανησυχίες σου και πώς μπορείς να τις αντιμετωπίσεις;
  4. Γράψε για τις εμπειρίες σου: Ποιες είναι οι εμπειρίες που σε έχουν διαμορφώσει στο παρελθόν και πώς σε έχουν επηρεάσει; Ποια είναι τα μαθήματα που μπορείς να αντλήσεις από αυτές τις εμπειρίες;
  5. Γράψε για τα συναισθήματά σου: Ποια συναισθήματα νιώθεις αυτή τη στιγμή και γιατί; Τι μπορεί να θέλουν να σου πουν;
  6. Γράψε ότι σου έρχεται στο μυαλό: Δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για το τι πρέπει να καταγράφεις. Γράψε ελεύθερα και αυθόρμητα, χωρίς να φιλτράρεις ή να αξιολογείς τις σκέψεις σου.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι η διαδικασία του journaling είναι προσωπική και εξαρτάται από τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του κάθε ατόμου. Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό τρόπο να διαχειρίζεται τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, συνεπώς είναι πιθανό να μην σου ταιριάζει το journaling ως διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση δεν χάνεις κάτι να το δοκιμάσεις!

 

Ανθή Ανδροβιτσανέα

Ψυχολόγος