fbpx

Φτιάχνοντας ένα πλάνο φυγής

 Από την Αναστασία Δεληγιάννη,  Ψυχολόγος Εθελόντρια milamou.gr

 

Μακάρι η παρούσα δημοσίευση να μην ήταν επίκαιρη και χρήσιμη. Κρίνεται απαραίτητο να αναφέρουμε ενδεικτικά κάποια βήματα, τα οποία πρέπει να ακολουθήσεις για να σχεδιάσεις μεθοδικά την φυγή σου από ένα κακοποιητικό και βίαιο περιβάλλον.

 

Αν έχεις φτάσει σε ένα σημείο να ανησυχείς και να φοβάσαι για την ψυχική και σωματική σου ασφάλεια, είναι σημαντικό να εμπιστευτείς το αρχικό  ένστικτό σου. Ξεκίνησε χωρίς να υποτιμάς τα συναισθήματα και τις σκέψεις σου. Αν αισθάνεσαι ότι διατρέχεις κάποιον κίνδυνο, τότε μην καθυστερήσεις να αναζητήσεις βοήθεια. Σε περίπτωση που η κατάσταση είναι κρίσιμη, κάλεσε απευθείας το 100 ή απευθύνσου στο κοντινότερο αστυνομικό τμήμα. Φρόντισε να εκπαιδεύσεις τα παιδιά σου πως να καλούν την άμεση δράση (100/199/112) και ενημέρωσέ τα για τα μέρη στα οποία μπορούν να διαφύγουν και να αναζητήσουν ασφάλεια, όταν εκτεθούν σε συνθήκες κινδύνου.

 

Ας παραθέσουμε κάποια ενδεικτικά βήματα , τα οποία μπορείς να ακολουθήσεις για να οργανώσεις το δικό σου πλάνο φυγής. Πριν ξεκινήσεις, ενημερώσου για τις υπηρεσίες, τους φορείς και τις δομές, οι οποίες ασχολούνται με ζητήματα έμφυλης βίας και κακοποίησης. Μπορείς να απευθυνθείς στις παρακάτω δομές για να αναζητήσεις βοήθεια, καθοδήγηση και στήριξη.

  • Μπορείς να καλέσεις στην εθνική τηλεφωνική γραμμή SOS Η γραμμή λειτουργεί 24 ώρες όλες τις μέρες με έμπειρους ψυχολόγους, ψυχιάτρους και κοινωνικούς λειτουργούς. Αν δυσκολεύεσαι να μιλήσεις στο τηλέφωνο, μπορείς να αποστείλεις ένα email στη διεύθυνση: sos15900@isotita.gr .
  • Γυναικεία Οργάνωση -ΤΟ ΜΩΒ- 6971880268
  • Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της βίας των γυναικών: 210 9225491
  • Κέντρο για τα έμφυλα δικαιώματα και την ισότητα των φύλων – ΔΙΟΤΙΜΑ: -210 3244380
  • Μπορείς να καλέσεις σε κάποιο από τα 15 Συμβουλευτικά Κέντρα που λειτουργούν στην χώρα μας και να λάβεις δωρεάν βοήθεια από έμπειρους επαγγελματίες διαφορετικών ειδικοτήτων. Θα βρεις τον κατάλογο των Συμβουλευτικών Κέντρων στον παρακάτω σύνδεσμο: https://isotita.eu/%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BA%CE%AD%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B1/

Η υπηρεσία απευθύνεται σε γυναίκες όλων των εθνικοτήτων, θύματα όλων των μορφών έμφυλης βίας.

 

Βεβαιώσου ότι το άτομο από το οποίο κινδυνεύεις, δεν γνωρίζει τις προσπάθειες επικοινωνίας σου και την πρόθεσή σου να διαφύγεις. Είναι πολύ σημαντικό να διαγράψεις το ιστορικό των τηλεφωνικών κλήσεών σου και των διαδικτυακών επισκέψεών σου.

 

Προσπάθησε να καταγράφεις τα περιστατικά βίας. Σημείωσε πληροφορίες όπως την ημέρα, την ώρα , το μέρος, τους μάρτυρες, τις ενέργειες και τα λόγια του/της δράστη/ιας . Αν είναι εφικτό, κράτησε αποδεικτικά στοιχεία, όπως φωτογραφίες των χτυπημάτων. Σε περίπτωση τραυματισμού, προσπάθησε να επισκεφτείς ένα δημόσιο ιατρό ή νοσοκομείο, ώστε να καταγράψει την επίσκεψή σου και να σου δοθεί η αντίστοιχη βεβαίωση. Φρόντισε να τα αποθηκεύσεις σε ένα ασφαλές μέρος. Εκτός από τα βασικά αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία θα διευκολύνουν την διαδικασία που θα ακολουθήσει μετά την φυγή σου, είναι σημαντικό να ετοιμάσεις και την «βαλίτσα έκτακτης ανάγκης».

 

Παραθέτουμε μία λίστα για να βεβαιωθείς ότι διαθέτεις όλα τα απαραίτητα πριν φύγεις.

Νομικά έγγραφα:

– Αστυνομική Ταυτότητα/Διαβατήριο

– Άδεια γάμου

– Χαρτιά Διαζυγίου/Κηδεμονίας

– Άδεια εργασίας/Παραμονής

– Διάταγμα για περιοριστικά μέτρα

– Ασφάλεια υγείας

Σημαντικά πιστοποιητικά:

– Ατομικό πιστοποιητικό γέννησης και των τέκνων

– Δίπλωμα Οδήγησης

– Πιστοποιητικά από το σχολείο των τέκνων

Ατζέντα με τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης (του κοντινότερου αστυνομικού τμήματος και νοσοκομείου, των δομών φιλοξενίας, φιλικών και συγγενικών προσώπων, που εμπιστεύεσαι).

Κινητό τηλέφωνο και φορτιστής.

Φάρμακα.

Ατομικός Ρουχισμός και ρουχισμός για τα παιδιά.

Χρήματα έκτακτης ανάγκης (προσπάθησε να μαζέψεις χρήματα στην άκρη)

Αντικλείδι του σπιτιού και του αμαξιού.

Αποθήκευσε την «βαλίτσα έκτακτης ανάγκης» σε ένα ασφαλές σημείο, στο οποίο έχεις εύκολη και γρήγορη πρόσβαση. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, ζήτησε από κάποιο κοντινό σου πρόσωπο να την φυλάξει και μίλησέ του για την κατάσταση, ώστε να μπορέσει να ειδοποιήσει τις αρχές σε περίπτωση ανάγκης (είναι σημαντικό να ενημερώσεις και κάποιον/α γείτονα/ισσα που νιώθεις ασφάλεια).

 

Για να εξασφαλίσεις ότι ο τρόπος διαφυγής που έχεις επιλέξει είναι ο πιο ασφαλής, βρες τον πιο γρήγορο τρόπο και δρόμο για να απομακρυνθείς από το μέρος που βρίσκεσαι. Είναι σημαντικό να σκέφτεσαι από που μπορείς να διαφύγεις (πόρτες, παράθυρα) , αν υπάρχει κάποιο δωμάτιο στο οποίο έχεις πρόσβαση στο τηλέφωνο και μπορείς να κλειδώσεις εσωτερικά.

 

Μετά την φυγή σου, είναι απαραίτητο να απενεργοποιήσεις το κινητό τηλέφωνό σου και όλες τις υπηρεσίες εντοπισμού τοποθεσίας. Επιπλέον, είναι σημαντικό να αλλάξεις παλιές κλειδαριές. Προσπάθησε να διαμείνεις σε κάποιον χώρο, τον οποίο δεν θα επισκεφτεί το άτομο, από το οποίο κινδυνεύεις. Αν δεν έχεις κάποιο ασφαλές μέρος να διαμείνεις, είναι πολύ σημαντικό να καλέσεις στην γραμμή 15900 ή να επισκεφτείς κάποιο από τα συμβουλευτικά κέντρα. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσεις να διαμείνεις μαζί με τα παιδιά σου σε κάποιον ξενώνα φιλοξενίας.

 

Τι ισχύει για την παραμονή στους ξενώνες φιλοξενίας;

  • Η παραμονή είναι προσωρινή και αφορά το διάστημα των τριών μηνών. Σε ειδικές περιπτώσεις, υπάρχει η δυνατότητα παράτασης.
  • Μπορούν να φιλοξενηθούν όλες οι γυναίκες ανεξαρτήτου εθνικότητας, μαζί με τα τέκνα τους. Τα αγόρια μπορούν να διαμείνουν αν δεν ξεπερνούν τα 12 έτη.
  • Στους ξενώνες φιλοξενίας, μπορείς να λάβεις δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής και υλική στήριξη.

Σε περίπτωση που έχεις παιδιά, τα οποία επίσης κινδυνεύουν, είναι σημαντικό να τους κάνεις μία σωστή ενημέρωση:

  • Είναι αναγκαίο να μάθουν πως να καλούν στην άμεση δράση και να ζητούν βοήθεια.
  • Ορίστε ένα ασφαλές δωμάτιο στο σπίτι, στο οποίο μπορούν να καταφύγουν, αν δουν ότι κλιμακώνεται η βίαιη συμπεριφορά. Το δωμάτιο πρέπει να κλειδώνεται εσωτερικά. Συζητήστε με τα παιδιά σας και εξηγήστε τους ότι δεν είναι δική τους ευθύνη να σας προστατεύσουν, αλλά να εξασφαλίσουν τη δική τους ασφάλεια.
  • Ενημερώστε το σχολείο των παιδιών για τα ζητήματα, που αντιμετωπίσετε.
  • Τα παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν σε ποια πρόσωπα ασφαλείας και εμπιστοσύνης μπορούν να απευθυνθούν, σε περίπτωση ανάγκης.

Θα πρέπει να διαβεβαιώσετε τα παιδιά σας ότι δεν ευθύνονται για τις βίαιες συμπεριφορές, που βιώνετε. Επαναλάβετέ τους ότι τα αγαπάτε και θα είστε δίπλα τους. Εξηγήστε τους ότι το πλάνο φυγής είναι απαραίτητο για να προστατευτείτε. Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε απλό λεξιλόγιο και καθησυχαστικές φράσεις.

 

Μην αφήσεις να συμβεί ξανά. Μην περιμένεις την βία να κλιμακωθεί. Μην επιτρέψεις στον φόβο να σε κυριεύσει και σε κρατήσει άπραγο/η. Δεν είσαι μόνος/η. Δεν είσαι ο/η μόνος/η. Μίλησε και δράσε έγκαιρα και αποφασιστικά. Υπάρχουν δομές και υπηρεσίες που μπορούν να σε στηρίξουν.

 

Αναστασία Δεληγιάννη, Εθελόντρια Ψυχολόγος